Detyre per kl . VI - IX

Këtu mund të postohen detyra, teorema ose rregulla që kanë të bëjnë me matematikën e klasave VI-IX (6-9).
Postojeni në Facebook Postojeni në Twitter

Moderatorë: petritavd, Moderatorë Lokal

Detyre per kl . VI - IX

Postnga Arditt Avdylaj » 30 Prill 2011, 10:04

Te njesohet syprina e rombit nese gjatesia e brinjes se tij eshte 12 cm kurse shuma e diagonaleve eshte 24 .

Arditt Avdylaj

Fillestar2
 
Postime: 308

Re: Detyre per kl . VI - IX

Postnga Fisnik Limani » 30 Prill 2011, 14:51

Th3Xp3rt shkroi:Te njesohet syprina e rombit nese gjatesia e brinjes se tij eshte 12 cm kurse shuma e diagonaleve eshte 24 .


a=12
d_{1}+d_{2}=24 ...(1)

Dime se tek rombi vlen : (\frac{d_{1}}{2})^{2}+(\frac{d_{2}}{2})^{2}=a^{2}

ose: \frac{d_{1}^{2}}{4}+\frac{d_{2}^{2}}{4}=a^{2} ...(2)

Ngrisim ne katror barazimin (1) :

(d_{1}+d_{2})^{2}=24^{2}

d_{1}^{2}+2d_{1}d_{2}+d_{2}^{2}=576 ...

Pjesetojme me 4 ne te dy anet tek barazimi fundit :

d_{1}^{2}+2d_{1}d_{2}+d_{2}^{2}=576 /:4

\frac{d_{1}^{2}+2d_{1}d_{2}+d_{2}^{2}}{4}=\frac{576}{4}

\frac{d_{1}^{2}}{4}+\frac{d_{2}^{2}}{4}+\frac{d_{1}d_{2}}{2}=144 ...(3)

Nga barazimi (2) dhe (3) fitojme barazimin :

a^{2}+\frac{d_{1}d_{2}}{2}=144

12^{2}+\frac{d_{1}d_{2}}{2}=144

\frac{d_{1}d_{2}}{2}=0 ?!?!?!

Nje romb me keto permasa nuk ekziston ... ! (sipas mendimit tim) !!

Fisnik Limani

Fillestar5
Avatari i antarit
 
Postime: 974
Vendodhja: Kumanovë

Re: Detyre per kl . VI - IX

Postnga gmario » 30 Prill 2011, 22:09

Fisnik Limani shkroi:
Th3Xp3rt shkroi:Te njesohet syprina e rombit nese gjatesia e brinjes se tij eshte 12 cm kurse shuma e diagonaleve eshte 24 .


a=12
d_{1}+d_{2}=24 ...(1)

Dime se tek rombi vlen : (\frac{d_{1}}{2})^{2}+(\frac{d_{2}}{2})^{2}=a^{2}

ose: \frac{d_{1}^{2}}{4}+\frac{d_{2}^{2}}{4}=a^{2} ...(2)

Ngrisim ne katror barazimin (1) :

(d_{1}+d_{2})^{2}=24^{2}

d_{1}^{2}+2d_{1}d_{2}+d_{2}^{2}=576 ...

Pjesetojme me 4 ne te dy anet tek barazimi fundit :

d_{1}^{2}+2d_{1}d_{2}+d_{2}^{2}=576 /:4

\frac{d_{1}^{2}+2d_{1}d_{2}+d_{2}^{2}}{4}=\frac{576}{4}

\frac{d_{1}^{2}}{4}+\frac{d_{2}^{2}}{4}+\frac{d_{1}d_{2}}{2}=144 ...(3)

Nga barazimi (2) dhe (3) fitojme barazimin :

a^{2}+\frac{d_{1}d_{2}}{2}=144

12^{2}+\frac{d_{1}d_{2}}{2}=144

\frac{d_{1}d_{2}}{2}=0 ?!?!?!

Nje romb me keto permasa nuk ekziston ... ! (sipas mendimit tim) !!


Po , ky romb nuk ekziston.

Le ta shohim pak me thjeshte :

nga d_{1} + d_{2} = 24 marrim se \frac{d_{1}}{2} + \frac{d_{2}}{2} = 12 = a pra trekendeshi kendrejte me brinje a=12 , \frac{d_{1}}{2} , \frac{d_{2}}{2} nuk ekziston sepse dime se nese a,b ,c jane brinje trekendeshi athere a + b > c.
\sqrt{(Gjithe)^2} 2\frac{te}{2} M^{I^{R^{A^{T}}}}

gmario

Moderator
 
Postime: 624

Re: Detyre per kl . VI - IX

Postnga Arditt Avdylaj » 01 Maj 2011, 09:36

gmario shkroi:
Fisnik Limani shkroi:
Th3Xp3rt shkroi:Te njesohet syprina e rombit nese gjatesia e brinjes se tij eshte 12 cm kurse shuma e diagonaleve eshte 24 .


a=12
d_{1}+d_{2}=24 ...(1)

Dime se tek rombi vlen : (\frac{d_{1}}{2})^{2}+(\frac{d_{2}}{2})^{2}=a^{2}

ose: \frac{d_{1}^{2}}{4}+\frac{d_{2}^{2}}{4}=a^{2} ...(2)

Ngrisim ne katror barazimin (1) :

(d_{1}+d_{2})^{2}=24^{2}

d_{1}^{2}+2d_{1}d_{2}+d_{2}^{2}=576 ...

Pjesetojme me 4 ne te dy anet tek barazimi fundit :

d_{1}^{2}+2d_{1}d_{2}+d_{2}^{2}=576 /:4

\frac{d_{1}^{2}+2d_{1}d_{2}+d_{2}^{2}}{4}=\frac{576}{4}

\frac{d_{1}^{2}}{4}+\frac{d_{2}^{2}}{4}+\frac{d_{1}d_{2}}{2}=144 ...(3)

Nga barazimi (2) dhe (3) fitojme barazimin :

a^{2}+\frac{d_{1}d_{2}}{2}=144

12^{2}+\frac{d_{1}d_{2}}{2}=144

\frac{d_{1}d_{2}}{2}=0 ?!?!?!

Nje romb me keto permasa nuk ekziston ... ! (sipas mendimit tim) !!


Po , ky romb nuk ekziston.

Le ta shohim pak me thjeshte :

nga d_{1} + d_{2} = 24 marrim se \frac{d_{1}}{2} + \frac{d_{2}}{2} = 12 = a pra trekendeshi kendrejte me brinje a=12 , \frac{d_{1}}{2} , \frac{d_{2}}{2} nuk ekziston sepse dime se nese a,b ,c jane brinje trekendeshi athere a + b > c.


Ket detyre e kam marrur ne libren " Pergaditje per gara " Per kl VI - IX .:S

Arditt Avdylaj

Fillestar2
 
Postime: 308

Re: Detyre per kl . VI - IX

Postnga gmario » 01 Maj 2011, 17:04

Th3Xp3rt shkroi:Ket detyre e kam marrur ne libren " Pergaditje per gara " Per kl VI - IX .:S


Nuk e di se kush e kka shkruar kete liber , por a mundesh te na tregosh zgjidhjen qe propozohet aty ?
\sqrt{(Gjithe)^2} 2\frac{te}{2} M^{I^{R^{A^{T}}}}

gmario

Moderator
 
Postime: 624

Re: Detyre per kl . VI - IX

Postnga DIELLI » 01 Maj 2011, 21:49

246 cm katror
I love math

DIELLI

Fillestar1
 
Postime: 70
Vendodhja: vlore

Re: Detyre per kl . VI - IX

Postnga Arditt Avdylaj » 02 Maj 2011, 11:02

gmario shkroi:
Th3Xp3rt shkroi:Ket detyre e kam marrur ne libren " Pergaditje per gara " Per kl VI - IX .:S


Nuk e di se kush e kka shkruar kete liber , por a mundesh te na tregosh zgjidhjen qe propozohet aty ?

Kjo eshte zgjidhja :

Diagonalet rombin e ndajne ne kater trekendesha kongurent kenddrejt , katetet e te cilit jane gjysmat e diagonaleve .
Vlen S=\frac{1}{2}d_{1}\cdot d_{2}
d_{1}^2 + d_{2}^2 = 4a^2=4\cdot 81=324
Nga kushti i deyres kemi : d_{1}+d_{2}=24 ; d_{1}^2+2d_{1}\cdot d_{2}+d_{2}^2=24^2
(d_{1}^2+d_{2}^2)+2d_{1} \cdot d_{2}=576 ; 324 + 2d_{1}\cdot d_{2}=576
Nga ku kemi se d_{1} \cdot d_{2} = 126

Nga ku kemi se S=\frac{1}{2}\cdot126=63 cm^2


Me respekt , Arditi :)

Arditt Avdylaj

Fillestar2
 
Postime: 308

Re: Detyre per kl . VI - IX

Postnga Fisnik Limani » 02 Maj 2011, 13:51

Th3Xp3rt shkroi:
gmario shkroi:
Th3Xp3rt shkroi:Ket detyre e kam marrur ne libren " Pergaditje per gara " Per kl VI - IX .:S


Nuk e di se kush e kka shkruar kete liber , por a mundesh te na tregosh zgjidhjen qe propozohet aty ?

Kjo eshte zgjidhja :

Diagonalet rombin e ndajne ne kater trekendesha kongurent kenddrejt , katetet e te cilit jane gjysmat e diagonaleve .
Vlen S=\frac{1}{2}d_{1}\cdot d_{2}
d_{1}^2 + d_{2}^2 = 4a^2=4\cdot 81=324
Nga kushti i deyres kemi : d_{1}+d_{2}=24 ; d_{1}^2+2d_{1}\cdot d_{2}+d_{2}^2=24^2
(d_{1}^2+d_{2}^2)+2d_{1} \cdot d_{2}=576 ; 324 + 2d_{1}\cdot d_{2}=576
Nga ku kemi se d_{1} \cdot d_{2} = 126

Nga ku kemi se S=\frac{1}{2}\cdot126=63 cm^2


Me respekt , Arditi :)Me sa pashë une ne kete zgjidhje tek shprehja : 4a^{2}=4*81=324, ketu ti ke marre a=9, kurse detyra thote a=12 ?!?!

Fisnik Limani

Fillestar5
Avatari i antarit
 
Postime: 974
Vendodhja: Kumanovë

Re: Detyre per kl . VI - IX

Postnga Arditt Avdylaj » 02 Maj 2011, 14:54

Fisnik , Gmario me pyeti se si eshte zgjidhja ne liber dhe une e zgjedha ashtu :S

Arditt Avdylaj

Fillestar2
 
Postime: 308

Re: Detyre per kl . VI - IX

Postnga Fisnik Limani » 02 Maj 2011, 15:35

Th3Xp3rt shkroi:Fisnik , Gmario me pyeti se si eshte zgjidhja ne liber dhe une e zgjedha ashtu :SE qarte. Mirepo ketu shihet se te dhenat qe jane dhene ne detyre nuk perputhen me te dhenat qe jane shfytezuar per zgjidhjen e detyres. ! Ka gabime ne Liber. ! Gjith t'mirat ! :)

Fisnik Limani

Fillestar5
Avatari i antarit
 
Postime: 974
Vendodhja: Kumanovë

Përpara

Kthehu tek Matematikë e klasëve VI-IX

Kush është në linjë

Antarë duke shfletuar këtë forum: Asnjë antar i regjistruar dhe 2 vizitorë