matematika elementare

Këtu mund të postohen detyra, teorema ose rregulla që kanë të bëjnë me drejtimet e shkollave të mesme ku matematika nuk është lënda primare.
Postojeni në Facebook Postojeni në Twitter

Moderator: Xhelal Tahiri

matematika elementare

Postnga ardita morina » 03 Qershor 2011, 22:39

Eshte dhene funksioni f(x)=-x^2+1.Caktoni domenat dhe kodomenat ashtu qe funkisoni te jete :

a) Bijektiv D(f)=domena dhe D(f) = kodomena
b)Syrjektiv , por jo injektiv D(f)=domena dhe D(f)= kodomena
c) As syrjektiv e as injektiv D(f)=domena dhe D(f)=kodomena
Modifikimi i fundit nga Anonymous më 04 Qershor 2011, 00:05, modifikuar 1 herë ne total.
Arsyeja: Latex

ardita morina

Fillestar
 
Postime: 3

Re: matematika elementare

Postnga lfc » 04 Qershor 2011, 17:48

a) N \mapsto R
B)R\mapsto N
C)R\mapsto R

lfc

Fillestar
 
Postime: 1

Re: matematika elementare

Postnga enndb0x » 18 Qershor 2011, 20:21

ardita morina shkroi:Eshte dhene funksioni f(x)=-x^2+1.Caktoni domenat dhe kodomenat ashtu qe funkisoni te jete :

a) Bijektiv D(f)=domena dhe D(f) = kodomena
b)Syrjektiv , por jo injektiv D(f)=domena dhe D(f)= kodomena
c) As syrjektiv e as injektiv D(f)=domena dhe D(f)=kodomena


Duhet te caktohet prej ku ne ku eshte i percaktuar funksioni. f: \mathbb{A} \mapsto \mathbb{B}. Kjo eshte menyra si gjendet kur funksioni eshte syrjektiv. Perndryshe, si e tille, detyra eshte gabim. Nese kerkohet te gjendet "kodomena", dhe nese me kodomene nenkuptojme bashkesine ku funksioni f i dergon vlerat nga bashkesia e domenes, atehere gjetja e kodomenes tregon ku funksioni eshte syrjektiv. Ne anglisht e bejne dallimin ne mes "range" edhe "codomain ". Nese detyra e dhene do te ishte f: \mathbb{R} \mapsto \mathbb{R}, atehere intervali i kerkuar per syrjektiv do te ishte (-\infty,1].

enndb0x

Fillestar2
 
Postime: 267
Vendodhja: Gjilan


Kthehu tek Matematikë e Përgjithshme

Kush është në linjë

Antarë duke shfletuar këtë forum: Asnjë antar i regjistruar dhe 1 vizitor


cron