Ushtrim Gjeometrie

Postojeni në Facebook Postojeni në Twitter

Moderator: Orgest ZAKA

Ushtrim Gjeometrie

Postnga shqipo » 08 Prill 2011, 10:16

Eshtë dhënë piramida e drejtë katërkëndore,baza e të cilës është drejtkëndësh me brinjët a=12cm , b=15 cm ,kurse lartësia H=17 cm. Sa është vëllimi i piramidës?
Mathematics is not a spectator sport !

shqipo

Fillestar1
 
Postime: 68

Re: Ushtrim Gjeometrie

Postnga Phatossi » 08 Prill 2011, 12:05

Vëllimi i piramidës njehsohet me formulën: V=\frac{BH}{3}. Baza është drejtkëndësh dhe prodhimi i dy përmasave të drejtkëndëshit na jep bazën e piramidës:
B=a\cdot b=12cm\cdot 15cm=180cm^{2}, ndërsa vëllimi i tërë piramidës do të jetë:

V=\frac{BH}{3}=\frac{180cm^2\cdot 17cm}{3}=1020cm^{3}.

Phatossi

Fillestar1
 
Postime: 174

Re: Ushtrim Gjeometrie

Postnga Dizarja » 08 Prill 2011, 12:07

Formula per njehsimin e Vellimit te piramides se drejte(ne rastin e pergithshem) eshte
V=\frac{1}{3}BH
Meqe kemi piramiden katerfaqesore me baze drejtkendesh
atehere B=ab=12cm\cdot 15cm=180cm^2
dhe gjejme
V=\frac{1}{3}180cm^2\cdot 17cm=1020cm^3

Dizarja

Fillestar
 
Postime: 44
Vendodhja: Prishtinë

Re: Ushtrim Gjeometrie

Postnga Dizarja » 08 Prill 2011, 12:24

nga trekeneshi kendedrejte me katete h,1cm dhe hipotenuze b
kemi kendin 45^{\circ}
qe brinja anesore formon me bazen ( kateten 1cm) nga trigonometria kemi
cos45^{\circ}=\frac{1}{b}
\frac{\sqrt{2}}{2}=\frac{1}{b}
b=\frac{2}{\sqrt{2}}=\sqrt{2}

nga teorema e Pitagores kemi
h^2+1^2=\sqrt{2}^2
h^2=\sqrt{2}^2-1^2
h^2=2-1
h^2=1cm^2
h=1cm

Dizarja

Fillestar
 
Postime: 44
Vendodhja: Prishtinë


Kthehu tek Gjeometri

Kush është në linjë

Antarë duke shfletuar këtë forum: Asnjë antar i regjistruar dhe 1 vizitor


cron